loader image

Hambleton Crematorium Shortlisted for the Ibstock Brick Awards 2022

Our recently constructed and operational crematorium at Maple Park in Hambleton, North Yorkshire has been shortlisted in the Public Category for the Ibstock Brick Awards 2022.

We are absolutely delighted to see how the early concept sketches and ideas have developed and come to fruition on site. The contractor has delivered the build with great skill and attention to detail. It is a real triumph and we eagerly await to hear the outcome of the award ceremony in the coming months.

Hambleton Crematorium is a new build crematorium facility on the outskirts of Thirsk, surrounded by open farmland and agricultural buildings; commissioned by Hambleton District Council. Set in rural Yorkshire, the site is situated adjacent to former RAF station Skipton-on-Swale. The base was occupied by four Royal Canadian Air Force squadrons during WWII after which it was closed in 1945. In homage to the RCAF, the maple leaf has become a key feature for the new crematorium, even lending itself to the name of the new centre – Maple Park. The interior concept of the crematorium adopts the colours from the seasonal life cycle of the maple leaf and a Canadian War Memorial Garden to the north of the site is planted with new maple trees representing the number of RCAF aircraft lost during the war.

The building elevations have been designed to align with the concept of simple, barn structures sitting within a rural landscape. The main buildings are connected by flat-roofed links and a covered external canopy over the flower court links the main service hall to the function/wake building. Each space has a distinct function and has been designed to fall into a sequence as visitors make their way through the building from arrival at the welcome building, through to the Service Hall. A formal, processional entrance provides direct access to the ceremony hall from the porte cochere. On leaving the Service Hall, visitors are guided through the external flower court where upon they can make their way back to the car park, or on to the function/wake building and memorial gardens beyond.

The interior of the main ceremony hall offers a beautiful double-height, vaulted ceiling that seeks to create an uplifting, hopeful and comforting space. A light, reflective and inclusive atmosphere with high levels of natural light, fresh air, controlled acoustics and views onto carefully designed external gardens. Overheating assessments were carefully considered during the design stages of the project, and a natural ventilation strategy adopted to reduce reliance on mechanical systems to maintain occupant comfort. State-of-the-art, electric cremation equipment is housed in the cremator hall to the rear of the building. This equipment can offer a reduction in the carbon emissions associated with typical gas cremations, as well as allow for heat to be recovered from the process.

The crematorium building accommodates a flexible multi-faith hall for approximately 125 people and the associated crematory facilities. A building to accommodate staff and waiting areas adjoin the main service hall building. A separate function building is located adjacent to the crematorium building with  a cafe and event room. This facility provides a dedicated space for mourners to celebrate the life of loved ones after a ceremony. In addition, mourners are able to use the facility when visiting the memorial gardens throughout the day. The 22-acre site has been thoughtfully landscaped and includes features such as; a tree lined avenue, memorial gardens with columbarium, wildflower meadows, a grazing paddock and a pond. These features can all be enjoyed via a network of footpaths leading through the landscape.

 

 

Scroll to Top